Renovatie van kunst


Renovatie en restauratie


Bij conservatie worden de ideale omstandigheden voor de optimale bewaring van het kunstwerk gecreëerd zonder het kunstwerk zelf  te behandelen. Bij renovatie van kunst  wordt het kunstwerk wel behandeld, bijvoorbeeld ontzuren en/of schoonmaken voor kunstwerken op papier en opkuisen en opnieuw vernissen van schilderijen op doek of paneel.

Restauratie is ingrijpend en heeft een serieus impact op de materiële toestand van het kunstwerk zoals bijvoorbeeld het dichten van scheuren en het verdoeken van te fragiele doeken. Het invullen van beschadigde of verdwenen beeldelementen echter vergt niet alleen de technische kennis maar bovendien op artistiek vlak een zeer gedegen stijlkennis.

Renovatie van werken op papier.

Bij werken op papier zoals gravures gaat het veelal over het wassen en ontzuren van papier. Het idee dat roomkleurige randen en bespotte of roestvlekken in een gravure een oudheidsgarantie zijn is totaal ongegrond.  Dit wijst o.a.op verzuring meestal door verkeerd materiaalgebruik bij het inlijsten. Het bewijst zonder meer dat elke foutieve behandeling bij ondoordacht inlijsten op termijn zichtbaar wordt.  Bij een te hoge zuurtegraad wordt het papier broos, het verkleurt en de vezel wordt aangetast.  Wij stellen een ‘ontzuring’ voor waardoor het papier terug in zijn oorspronkelijke toestand wordt gebracht. Golvende aquarellen en gravures echter wijzen op  verkeerde montagetechnieken maar ook dit kunnen wij voor U oplossen.


Renovatie van schilderijen.

Bij renovatie van schilderijen spreken we meestal van het schoonmaken en opnieuw vernissen. Zeer frequent echter worden wij geconfronteerd met onfrisse tot vuile olieverfschilderijen.  Na verloop van tijd  is het vernis op het schilderij vergeeld en niet meer doeltreffend als beschermlaag.  Het weghalen van oude vernis en het opkuisen van de verflagen versterkt de kleuren.  Alle details worden terug zichtbaar.  Renovatie is een delicaat werk, maar het resultaat vergoedt alle moeite. Hoedt U echter voor allerhande huis, tuin en keukenmiddeltjes en het gebruik van detergenten; renovatie is echt geen doe het zelf klus.


 

Restauratie van kunstwerken.

Bij restauratie wordt alles in het werk gesteld om het kunstwerk zoveel mogelijk in de oorspronkelijke toestand terug te brengen. Beschadigingen aan doek of verf bij schilderijen worden hersteld en eventueel ontbrekende delen ingevuld. Ook scheuren en builen in het doek kunnen hersteld en weggewerkt worden. Indien de toestand van het doek te slecht is kan het schilderij ook verdoekt worden. Het uitzicht van het kunstwerk kan door restauratie ingrijpend veranderen. Het is puur vakwerk en vergt een grondige kennis van materialen en technieken naast een gedegen stijlbesef.
Ook de restauratie van kunstwerken op papier is een specialiteit waarvoor U best een ervaren restaurateur in deze specialiteit contacteert. Wij geven U graag advies.  


 

          Inlijstatelier  Verthé  Gentsestraat 46,  8530 Harelbeke

  • reinigen en ontzuren van kunstwerken op papier.
  • reinigen en restaureren van schilderijen op doek.