Conserverend inlijsten.


Het inlijsten van kunst of...de kunst van het inlijsten.


Conserverend inlijsten is het middel bij uitstek om een kunstwerk in optimale omstandigheden te bewaren. Het gebruik van zuurvrije materialen  o.a. passe-partoutkarton in combinatie met de juiste montagetechnieken garandeert een perfect resultaat.  Door de keuze van de glassoort kan het werk reeds voor meer dan  90 % beschermd worden tegen schadelijke ultra-violetstralen, dit voorkomt verkleuren en uitbleken. Ook hinderlijke reflecties zijn door de keuze van het juiste glas zonder kleur- en scherpteverlies op te lossen! Geschikte achterwanden in combinatie met een goede isolatie beschermen het werk tegen indringend vocht, stof en insecten. Vakkundig inlijsten zal het kunstwerk vrijwaren van externe invloeden en bovendien de ideale omstandigheden scheppen voor een perfecte conservatie.

lees meer over passe-partouts & passe-partoutkarton

lees meer over de glassoorten en hun toepassing


Een ander sleutelwoord bij het verantwoord inlijsten is de
reversibiliteit of omkeerbaarheid van elke montagetechniek. Kunstwerken op papier: tekeningen, aquarellen, gravures en zeefdrukken, worden bevestigd met zuurvrije scharnieren of gespannen i.p.v. gekleefd, hierdoor kunnen zij later altijd in hun oorspronkelijke staat teruggebracht worden. Al deze technieken en handelingen zijn samen te vatten onder de term passieve conservatie, dit is het creëren van de ideale omstandigheden voor de optimale bewaring van het werk in zijn originele toestand. Het kunstwerk zelf wordt hierbij echter niet behandeld.


De basisprincipes van conserverend inlijsten zijn:

 • Vermijd elk contact van het onderwerp met het glas door het gebruik van een aangepast passe-partout of spacer (inlegprofiel).
 • Gebruik zuurvrije materialen voor passe-partouts en gedegen isolatie en /of zuurvrij karton voor rugwanden.
 • Bescherm het kunstwerk tegen veroudering en verbleken door toepassing van de geschikte glassoort.
 • Gebruik n.g.l.de aard van het kunstwerk de aangepaste montagetechniek.
 •  Zie erop toe dat elke stap in het proces van inlijsten omkeerbaar is zodat elk onderwerp probleemloos in zijn originele staat kan teruggebracht worden.

 

Respect.
Respecteer de eigenheid van het kunstwerk en lijst zo discreet en harmonieus mogelijk in, dit is het basisprincipe in ons atelier. Hierbij wordt gelet op de stijlkenmerken en de vormtaal van het onderwerp. Deze eigenschappen van een kunstwerk zijn sterk bepalend voor structuur, kleur, vorm en breedte van de lijst en het passe-partout. Bij het bepalen van de verhoudingen van het passe-partout is ook het optisch gewicht van het werk een belangrijke factor. Respect voor de compositie vereist een omzichtig en delicaat kleurgebruik van lijsten en passe-partouts, anders kan de lijst of het passe-partout primeren en dusdanig de aandacht trekken (decoratief inlijsten) in plaats van het werk.

Een goede inlijsting is een discrete ondersteuning van het kunstwerk. Het is in feite de ideale combinatie van presentatie en conservatie van het werk. Onze jarenlange ervaring in het conserverend inlijsten staat garant voor een perfect resultaat.


De kunst van het inlijsten is een diamant met veel verschillende facetten.
Decoratief inlijsten.

Decoratief inlijsten kan een alledaags, eerder banaal object opwaarderen door het te plaatsen in een verrassend perspectief en door het spelen met kleur en structuur. De integratie in een ongewone omgeving en het gebruik van kleur kunnen een object transformeren tot een echte eyecatcher. Het komt het er op aan een meerwaarde te genereren zonder de dunne grens van kunst en kitsch te overschrijden. Dit is vooral een kwestie van stijlbesef en goede smaak.

Het gebruik van een extra breed of extra diep, een asymmetrisch passe-partout, een dépassant of een zwevend passe-partout.... het is maar een kleine greep uit de vele mogelijkheden om het in te lijsten object in een ongewone context te presenteren. In combinatie met een creatief gebruik van lijsten  leidt dit tot zeer verrassende presentaties die de toeschouwer dwingen tot kijken.
Decoratief inlijsten kan door het gebruik van de juiste materialen en technieken perfect binnen de discipline van het conserverend inlijsten geïntegreerd worden.Wij hebben onze jarenlange kennis en ervaring in 3 jaar opleiding overgedragen aan:


     

            Inlijstatelier  Verthé  Gentsestraat 46,  8530 Harelbeke

 • zuurvrije passe-partouts, zuurvrije materialen en verantwoorde montagetechnieken.
 • alle glassoorten uit voorraad leverbaar:  o.a.  anti U.V - glas, ontspiegeld en museumglas.
 • enorme keuze moderne en klassieke lijsten in hout, aluminium en plexiglas.
 • vakkundig advies en perfecte afwerking.
 • maatwerk in eigen atelier.
 • uitstekende prijs/kwaliteits-verhouding.